top of page

Γιάννης Χριστοφίδης

The blind ear

 

Διάρκεια: 31 Οκτωβρίου - 29 Νοεμβρίου 2014

Εγκαίνια: Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014, 7:00μμ

 

To Point Centre for Contemporary Art παρουσιάζει μία ηχητική εγκατάσταση του συνθέτη, sound artist και σχεδιαστή ήχου Γιάννη Χριστοφίδη, ένα πολυκάναλο ηχητικό περιβάλλον που διερευνά μια αίσθηση του τόπου, μέσω της ακοής, της τελετουργίας και της συνθήκης του σκοταδιού. 
 

Ο Γιάννης Χριστοφίδης (Λευκωσία, 1985) εργάζεται ως συνθέτης, sound artist και σχεδιαστής ήχου. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του επικεντρώνεται στη διερεύνηση της εμπειρίας μας του τόπου, μέσω της ψηφιακής επεξεργασίας ηχογραφήσεων από το περιβάλλον (αστικό, αρχιτεκτονικό, φυσικό κτλ.). Το ενδιαφέρον του Χριστοφίδη για την ηχογράφηση ήχων από το περιβάλλον (field recording) εστιάζεται στη δια-αισθητηριακή εμπειρία που η ακρόασή τους επιτρέπει. Συνεπώς, επεκτείνεται συχνά πέραν του πεδίου της ακοής ώστε να λάβει υπόψη τις αλληλεξαρτήσεις και διαδράσεις μεταξύ διαφορετικών αισθητηριακών αντιλήψεων (μυρωδιά, αφή, όραση κτλ.), την πληθώρα προσωπικών αφηγήσεων και μνήμεων που σχετίζονται με ένα ακουστικό περιβάλλον, καθώς και το κοινωνικό και πολιτικό του πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, έργο του έχει παρουσιαστεί σε διάφορες διοργανώσεις και χώρους τέχνης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (Internationales Klangkunstfest Berlin 2014, Βερολίνο (Γερμανία), the wulf., Λος Άντζελες (ΗΠΑ), Circuit Bridges | Gallery MC, Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), Metamatic: The Art Foundation, Αθήνα (Ελλάδα), Εθνολογικό Μουσείο /Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, Λευκωσία (Κύπρος) κ.α.).
 


Πρόγραμμα Παράλληλων Εκδηλώσεων:
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014, 7:30μμ | En route: Συναυλία

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, 7:00-8:30μμ |Ομάδα Ακρόασης: Συνάντηση Α

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, 8:00μμ| Ηλεκτρικά Ηχοτοπία: Συναυλία
Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014 | Ηχητικός Περίπατος (Soundwalk)
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014, 7:00-8:30μμ |Ομάδα Ακρόασης: Συνάντηση Β
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου - Σάββατο 29 Νοεμβρίου, 2014 | Ηχο(βιβλιο)θήκη

 

En Route: Συναυλία Πρόσφατων Έργων
Ο Γιάννης Χριστοφίδης θα παρουσιάσει μια σύντομη συναυλία έργων που πρόσφατα συνέθεσε και παρουσίασε στο the wulf. στο Λος Άντζελες.

 

Ομάδα Ακρόασης (The Listening Group) |Συναντήσεις Α+Β
Ο όρος ‘listening group’ χρησιμοποιείται εδώ σε αναλογία με τον όρο 'reading group’ , όπου μια ομάδα ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα διαβάζουν και συζητούν ένα βιβλίο μαζί. Σκοπός είναι η από κοινού ακρόαση και συζήτηση των όσων ακούστηκαν. Οι δύο πρώτες συναντήσεις της ομάδας ακρόασης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Point, θα εστιάσουν στη σύγχρονη μουσική και την ηλεκτροακουστική σύνθεση και θα εισάγουν μερικές βασικές έννοιες της σύγχρονης μουσικής και θεωρίας. Την πρώτη συνάντηση θα προλογίσει ο Δρ. Ανδρέας Βραχίμης ο οποίος θα αναφερθεί στη σχέση μεταξύ των φιλοσοφικών συζητήσεων των αρχών του 20ου αιώνα γύρω από τη φαινομενολογική παράδοση και της έννοιας της ακουσματικής ακρόασης. Θα ακολουθήσει παρουσίαση ενός έργου του Bernard Parmegiani, από το Γιάννη Χριστοφίδη, το οποίο διερευνά την ακουσματική συνθήκη. Για τη δεύτερη συνάντηση έχει προγραμματιστεί μια συζήτηση μεταξύ των Χριστοφίδη και Βραχίμη γύρω από το έργο των συνθετών του Wandelweiser Group σε σχέση με αντιλήψεις γύρω από τη σιωπή στη μουσική. Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. 

 

Ηλεκτρικά Ηχοτοπία (Electric Soundscapes): Συναυλία
Συναυλία για ηλεκτροακουστικά μέσα από μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ) σε επιμέλεια της Δρ. Κατερίνας Τζεδάκη.

 

Ηχητικός Περίπατος (Soundwalk)
Ηχητικός περίπατος στην πόλη με οδηγούς τη Δρ. Κατερίνα Τζεδάκη και το Γιάννη Χριστοφίδη. Ως ηχητικός περίπατος ορίζεται μία μορφή ενεργής συμμετοχής στο ηχοτοπίο. Αν και οι παραλλαγές του ποικίλουν, η ουσία του παραμένει η ίδια: η ενθάρρυνση των συμμετεχόντων να προσπαθήσουν να διακρίνουν κάθε ήχο ξεχωριστά, διατηρώντας μια κριτική στάση απέναντι στους ήχους αυτούς και τη σχέση ισορροπίας ή ανισορροπίας που μπορεί να έχουν με το ακουστικό περιβάλλον ως σύνολο. [Πηγή: http://www.sfu.ca/sonic-studio/handbook/Soundwalk.html]

 

Ηχο(βιβλιο)θήκη (The Sound Library)
Μια συλλογή από βιβλία, κείμενα και πολυμέσα γύρω από τον ήχο, την ακρόαση, την πειραματική και σύγχρονη μουσική επιλεγμένα από το Γιάννη Χριστοφίδη. Η συλλογή θα είναι προσβάσιμη στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

 

----------------------

 

Ο Ανδρέας Βραχίμης BA(Hons) (Nottingham), MA(London), PhD (London) διδάσκει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο Encounters between Analytic and Continental Philosophy (Palgrave Macmillan, 2013), αμφισβητεί τη συνηθισμένη απεικόνιση της σύγχρονης φιλοσοφίας ως χωρισμένη στα δύο στρατόπεδα της αναλυτικής και ηπειρωτικής φιλοσοφίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν την φαινομενολογία, την ιστορία της αναλυτικής φιλοσοφίας, και την μεταφιλοσοφία.

 

Η Κατερίνα Τζεδάκη σπούδασε θεωρητικά της μουσικής, τεχνικές της ηλεκτροακουστικής μουσικής και μουσική πληροφορική σύνθεση. Eίναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη σύνθεση ηλεκτροακουστικής μουσικής από το Πανεπιστήμιο De Montfort. Έχει εργαστεί ως συντονίστρια  του Εργαστηρίου Μουσικής Πληροφορικής του Προγράμματος Ψυχοακουστικής του Α.Π.Θ. ενώ από το 2003 είναι εργαστηριακός συνεργάτης στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης. Έχει γράψει μουσική κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, για ηλεκτροακουστικά μέσα. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας. 

 

Ο Eλληνικός Σύνδεσμος Συνθετών Hλεκτροακουστικής Mουσικής (ΕΣΣΗΜ) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποτελούμενο από συνθέτες που χρησιμοποιούν δημιουργικά τη μουσική τεχνολογία και με το έργο τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μουσικών προσεγγίσεων και μορφών της τέχνης του ήχου. Βασικός σκοπός του ΕΣΣΗΜ είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του και η προώθηση του έργου τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι δραστηριότητές του επικεντρώνονται στην επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και στην οργάνωση φεστιβάλ, συναυλιών, εγκαταστάσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων και εργαστηρίων. Από τον Ιούλιο του 2006 ο ΕΣΣΗΜ εκπροσωπεί την Ελλάδα ως μέλος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για την Ηλεκτροακουστική Μουσική (ICEM - International Confederation of Electroacoustic Music). 

 

 

 

Opening Hours:

Tuesday to Friday: 11:00 -18:00
Saturday: 11:00-15:00
*the exhibition can also be viewed by appointment outside opening hours

bottom of page