top of page
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
'RELOAD THE CURRENT PAGE'

31 Ιανουαρίου - 26 Απριλίου 2014

 

 

Ώρες λειτουργίας: Τρ.- Παρ. 11:00 - 18:00 | Σαββ 11:00 - 15:00

Η πρόσβαση στην έκθεση εκτός των ωρών λειτουργίας είναι δυνατή με ραντεβού

 

Πρόγραμμα

 

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

19:00 Εγκαίνια

 

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

11:00 Συζήτηση με το συγγραφέα/επιμελητή Justin McGuirk και τον Μιχάλη Αναστασιάδη

13:00 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

Μιχάλης Αναστασιάδης

Hélène Binet - αρχιτεκτονική φωτογραφία

Justin McGuirk - συγγραφέας/επιμελητής

Omar Sosa – καλλιτεχνικός διευθυντής, graphic designer, εκδότης του περιοδικού Apartamento

* Θα προσφερθούν ροφήματα και ελαφρύ μεσημεριανό πριν από τη συζήτηση

 

Ο κατάλογος της έκθεσης θα κυκλοφορήσει το Φεβρουάριο.

Κείμενα: Emily King συγγραφέας/επιμελήτρια, Ελένη Ξένου δημοσιογράφος/συγγραφέας

Φωτογραφία: Hélène Binet - αρχιτεκτονική φωτογραφία

Σχεδιαστική επιμέλεια: Omar Sosa - καλλιτεχνικός διευθυντής/εκδότης/graphic designer

 

 

Το Point Centre for Contemporary Art φιλοξενεί για τους προσεχείς τρείς μήνες την πρόσφατη δουλειά του Μιχάλη Αναστασιάδη Reload the Current Page. Πρόκειται για εγκατάσταση αντικειμένων με εννοιολογικό υπόβαθρο τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για την ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Κύπρο.

 

Η δουλειά του Αναστασιάδη χαρακτηρίζεται από μια κομψή απλότητα που εμπερικλείει ποιητικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις, επιτυγχάνοντας να ισορροπεί ανάμεσα στην τέχνη και το design. Η δημιουργική προσέγγιση του καλλιτέχνη βασίζεται σε μια αφαιρετική διαδικασία μέσα από την οποία απομακρύνεται κάθε τι περιττό και διυλίζεται η ουσία του αντικειμένου. Η δουλειά του είναι ταυτόχρονα λειτουργική και εννοιολογική: ανταποκρίνεται σε πρακτικές και συναισθηματικές ανάγκες ενώ παράλληλα υποδηλώνει την ύπαρξη συμβολικών συσχετισμών που επιδέχονται πολυεπίπεδες αναγνώσεις.

 

Η έκθεση Reload the Current Page επικεντρώνεται στην ανίχνευση και διερεύνηση αυτού που ο Αναστασιάδης ονομάζει «ανησυχίες του σύγχρονου Κύπριου». Σε αυτή την εγκατάσταση ο καλλιτέχνης αξιοποιεί τη διευρυμένη ελευθερία δημιουργικής έκφρασης που προσφέρει ο εικαστικός εκθεσιακός χώρος, παραμένοντας όμως συνεπής στις σχεδιαστικές του αρχές - την αφαίρεση, την πολυπλοκότητα και την απλότητα. Αντλώντας έμπνευση από το φυσικό τοπίο και τις τεχνολογίες αιχμής, ο Αναστασιάδης δημιουργεί μία σειρά από αντικείμενα τα οποία ενσωματώνουν προσωπικές εμπειρίες και αγωνίες. Τα υλικά, οι φόρμες και οι τίτλοι παραπέμπουν σε πρόσφατα κοινωνικοπολιτικά συμβάντα που καθορίζουν τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα υπαινίσσονται βαθύτερους συμβολικούς συσχετισμούς. Ο καλλιτέχνης επιδιώκει την ενίσχυση της αμφισημίας στα έργα του, τα οποία είναι απαλλαγμένα από οποιαδήποτε διδακτική ή νοσταλγική πρόθεση.

 

Ο Αναστασιάδης πειραματίζεται με διάφορους τύπους πετρωμάτων που απαντώνται στη γεωλογική περιφέρεια της Κύπρου, όπως ο διαβάσης και ο ψαμμίτης, τα οποία συνδυάζει με υλικά που χρησιμοποίει εκτεταμένα στη δουλειά του, όπως μπρούντζο, γυαλί και ξύλο. Βασικά γεωμετρικά στοιχεία όπως η σφαίρα επανέρχονται συνεχώς και λειτουργούν ως αλληγορικές αναφορές.

 

Ρεαλιστικά γλυπτά τοπία, γεωμορφολογικά στοιχεία σε μικρογραφία και φωτεινές γυάλινες σφαίρες συνθέτουν νέα σκηνικά τα οποία προσκαλείται να βιώσει σε πολλαπλά επίπεδα ο επισκέπτης. Στην προκειμένη περίπτωση τo Reload the Current Page αποτελεί περισσότερο μια πρόσκληση παρά μια οδηγία. Ο επισκέπτης προσκαλείται να περιπλανηθεί στην πολλαπλή υπόσταση των δομών και να τις προσεγγίσει με αναστοχαστική διάθεση, να τις επανεξετάσει και να τις επανοικειοποιηθεί.

 

Ο Μιχάλης Αναστασιάδης ίδρυσε το στούντιο του στο Λονδίνο, το 1994 με σκοπό να διερευνήσει τις σύγχρονες έννοιες της πολιτιστικής παραγωγής και της αισθητικής μέσα από ένα συνδυασμό προϊόντων, επίπλων και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Ισορροπώντας ανάμεσα στην τέχνη και το design, η δουλειά του επιδιώκει να προκαλέσει διάλογο, συμμετοχή και αλληλεπίδραση. Δημιουργεί λιτά, χρηστικά αντικείμενα που όμως χαρακτηρίζονται από μια αναπάντεχη ζωντάνια. Έργα του Αναστασιάδη συμπεριλαμβάνοντα στις μόνιμες συλλογές των Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, FRAC Centre στην Ορλεάνη της Γαλλίας, Victoria & Albert Museum και Crafts Council στο Λονδίνο και το ΜΑΚ στη Βιέννη. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις περιλαμβάνουν Time and again στο Geymüllerschlössel/MAK στη Βιέννη, To be perfectly Franκ στο στο Svenskt Tenn στη Στοκχόλμη, το Norfolk House Music room στο Victoria and Albert Museum και την Κυπριακή Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Έχει συνεργαστεί για το σχεδιασμό προϊόντων με πολλές εταιρίες που πρωτοστατούν στην κατασκευή design αντικειμένων όπως οι FLOS, Puiforcat, Lobmeyr and Svenskt Tenn. Το 2007 προχώρησε στη δημιουργία της εταιρίας Michael Anastassiades που ασχολείται με την παραγωγή των αντικειμένων που φέρουν την υπογραφή του, μια συλλογή από φωτιστικά, έπιπλα, κοσμήματα και επιτραπέζια αντικείμενα. Η συνεχής αναζήτηση για μοναδική και διαχρονική ποιότητα στο σχεδιασμό αποτελεί τη φιλοσοφία του στούντιο του. Ο Αναστασιάδης φοίτησε στο London Imperial College of Science Technology and Medicine από όπου και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο βιομηχανικό σχέδιο στο Royal College of Art. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

 

 

 

Βιογραφικά Προσκεκλημένων

 

Hélène Binet

Η Hélène Binet είναι μια διεθνώς καταξιωμένη φωτογράφος γαλλοελβετικής καταγωγής, η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Σπούδασε φωτογραφία στο Instituto Europeo di Design στη Ρώμη. Η Binet ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική φωτογραφία. Έχει φωτογραφίσει ορισμένα από τα πιο εμβληματικά και επιβλητικά κτίρια ανά τον κόσμο. Στη λίστα των πελατών της συμπεριλαμβάνονται ονόματα ορισμένων από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής όπως Zaha Hadid, Peter Zumthor, Daniel Libeskind. Η δουλειά της Binet αποτυπώνει σύγχρονα αλλά και ιστορικά κτίρια. Η δουλειά της επικεντρώνεται σε λεπτομέρειες και σε φυσικά στοιχεία όπως το φως και το σκοτάδι. Η Binet, υποστηρικτής της αναλογικής φωτογραφίας, δουλεύει αποκλειστικά με φίλμ. Έχει συνεργαστεί με το Μιχάλη Αναστασιάδη για το πρότζεκτ ‘Miracle Chips’ το οποίο ανατέθηκε στο σχεδιαστή από το Wallpaper* Handmade 2013. Το 2012 κυκλοφόρησε η μονογραφία Composing Space όπου παρουσιάζεται μέρος της δουλειάς της.

 

Emily King

Η Emily King είναι συγγραφέας και επιμελήτρια που ζει στο Λονδίνο. Η δουλεία της επικεντρώνεται σε θέματα design και συχνά της αποδίδεται ο τίτλος ιστορικός του design. Η μεταπτυχιακή της διατριβή, στο London's Royal College of Art, αφορούσε στη διαδοχή των τίτλων σε ταινίες. Είναι επίσης κάτοχος PhD από το Kingston University, όπου επικεντρώθηκε στη μελέτη του σχεδιασμού τυπογραφικών στοιχείων από τα τέλη της δεκαετίας 1980 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας 1990. Η King είναι συντάκτρια θεμάτων design για το περιοδικό Frieze ενώ κείμενα της δημοσιεύονται και σε διάφορα άλλα έντυπα διεθνούς εμβέλειας όπως τα Print, Eye και Fantastic Man. Επιμελήθηκε τις εκθέσεις Quick, quick, slow στο Experimenta στη Λισσαβόνα και Sidelines-μια έκθεση που «εισέβαλε» σε πολλά μικρά μουσεία και χώρους τέχνης στην πόλη της Λισσαβόνας. Έχει επίσης επιμεληθεί μια σειρά εκθέσεων του Βρετανού graphic designer Alan Fletcher για το Design Museum του Λονδίνου και την διαθεματική έκθεση Wouldn’t it be nice: wishful thinking in art and design για το for Centre d’Art Contemporain στη Γενεύη. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες δουλειές της συγκαταλέγεται το βιβλίο Restart: New Systems of Graphic Design και η έκθεση The Book Corner σε συνεργασία με το British Council. Έχει γράψει και εκδόσει τα βιβλία C/ID: Visual Identity and Branding for the Arts, M to M of M/M (Paris) και Robert Brownjohn: Sex and Typography.

 

Justin McGuirk

O Justin McGuirk είναι καταξιωμένος δημοσιογράφος, κριτικός και συγγραφέας που ζει στο Λονδίνο. Είναι ο διευθυντής του Strelka Press το εκδοτικό παράρτημα του Strelka Institute στη Μόσχα. Έχει εργαστεί ως συντάκτης για θέματα design για την εφημερίδα Guardian και ως συντάκτης για θέματα αρχιτεκτονικής στο περιοδικό Icon ενώ υπήρξε σύμβουλος design για το Domus. Το 2012 βραβεύτηκε με το Χρυσό Λέοντα στην Αρχιτεκτονική Μπιενάλε της Βενετίας για στην εγκατάσταση Torre David /Gran Horizonte την οποία επιμελήθηκαν με το διεπιστημονικό design-studio Urban Think Tank και το φωτογράφο Iwan Bann. Το βιβλίο του Radical Cities: Across Latin America in Search of a New Architecture θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Verso την άνοιξη του 2014. Ο Justin McGuirk επιδεικνύει ενδιαφέρον και γράφει για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με το design - από την αρχιτεκτονική των παλαιστινιακών προσφυγικών καταυλισμών μέχρι το σχεδιασμό των ηλεκτρικών ξυριστικών μηχανών. Γράφει για πληθώρα διαφορετικών θεμάτων χωρίς η γραφή του να χάνει την ταυτότητα της. Άρθρα και παρουσιάσεις του δημοσιεύονται και προβάλλονται συχνά στον τύπο και τα ΜΜΕ αντίστοιχα.

 

Omar Sosa

Ο Omar Sosa είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, εκδότης και graphic designer. Είναι απόφοιτος του τμήματος Graphic Design του ιδρύματος EINA της Βαρκελώνης. Ο Sosa ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο του graphic design industry και στη συνέχεια προχώρησε στην ίδρυση στούντιο με τον Albert Folch. Στο Folch Studio, ασχολήθηκε με design projects και εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής για πελάτες από όλο τον κόσμο ανάμεσα στους οποίους οι Camper, Museo Marco de Vigo, Musac, Sala Rekalde, Mango, Peres Projects, ICEX and Marset. Παράλληλα ο Sosa έχει αναλάβει πολλά εκδοτικά project σε συνεργασία με έντυπα όπως τα Metal, Kilimanjaro και Fanzine 137. Είχε επίσης αναλάβει την εποπτεία και καλλιτεχνική διεύθυνση του, σχετικού με θέματα design, περιοδικού Casamica που εξέδιδε το Corriere de la Sera. To 2008, σε συνεργασία με τον Nacho Alegre, προχώρησε στην ίδρυση του περιοδικού Apartamento που καταπιάνεται με θέματα design. Το 2010 το Apartamento βραβεύτηκε με το Yellow Pencil Award και την ίδια χρονιά ανακηρύχτηκε το πιο ολοκληρωμένο design περιοδικό από το Designers and Art Directors Association (UK). Μετά το 2010 ο Sosa σταμάτησε να εργάζεται για το Folch Studio. Πλέον μοιράζει το χρόνο του σε Βαρκελώνη και Μιλάνο και συνάπτει συνεργασίες με πελάτες διεθνούς εμβέλειας.

 

Ελένη Ξένου

Η Ελένη Ξένου είναι δημοσιογράφος, συντάκτρια πολιτιστικών θεμάτων και συγγραφέας που ζει στην Κύπρο. Ανακάλυψε το πάθος της για το γράψιμο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Αθήνα. Έχει σημειώσει μια αξιοσημείωτη επαγγελματική πορεία και έχει εργαστεί για ορισμένες από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες Κυπριακές εφημερίδες. Διετέλεσε αρχισυντάκτρια του εντύπου Υστερόγραφο (Υ.Γ), που εξέδιδε ο εκδοτικός οίκος Φιλελεύθερος, για οκτώ χρόνια. Πλέον εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή και παράλληλα αρθρογραφεί σε άλλα έντυπα. Το 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Υγ. Γεννήθηκα έναν Απρίλη. Το βιβλίο αποτελείται από μια συλλογή διηγημάτων με θέμα τα ταξίδια της Ξένου που όμως ξεφεύγουν από τον αυτοβιογραφικό χαρακτήρα και επιδιώκουν την ταύτιση και συσχέτιση του αναγνώστη με τις καταστάσεις και τα περιστατικά που εξιστορούνται. Η συγγραφική της προσέγγιση συνοψίζεται στην εξής φράση: μια συγγραφέας που πρώτα ζει και μετά γράφει. 

 

 

 

 

 

 

bottom of page