top of page

Point Centre for Contemporary Art
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 |19:00

 

Με αφορμή τα ζητήματα που θέτει η πρόσφατη έκδοση του βιβλίου της Μυρσίνης Ζορμπά, Πολιτική του Πολιτισμού: Ευρώπη και Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα (2014, Εκδόσεις Πατάκη), το Point Centre προσκαλεί το κοινό σε συζήτηση με την συγγραφέα. 

Ξεκινούν τη συζήτηση: Αντρέ Ζιβανάρη, Χρυσταλλένη Λοϊζίδου, Δέσπω Πασιά και Εύη Τσελίκα. 

Συντονίζει η Κωνσταντίνα Ζάνου.

 

-----------------------------------

 

Τι είναι η “Πολιτισμική Δημοκρατία” και πώς την κάνουμε πολιτική; Συζήτηση με τη Μυρσίνη Ζορμπά στο Point Centre for Contemporary Art.

Το καινούργιο βιβλίο της Μυρσίνης Ζορμπά, Πολιτική του Πολιτισμού: Ευρώπη και Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα (Αθήνα, Πατάκης, 2014), προσπαθεί να φέρει μαζί δύο κόσμους διαφορετικούς: την πολιτική και την κουλτούρα. Σε μια εποχή όπου αναδιαρθρώνεται το πολιτιστικό τοπίο, ακυρώνεται το κοινωνικό κράτος, οι ελίτ αναδιατάσσονται, οι πολιτισμικές ιεραρχίες γεννούν κοινωνικές ιεραρχίες και πλέον απειλείται η πολιτιστική βιοποικιλότητα, χρειαζόμαστε επειγόντως ένα άλλο παράδειγμα δημόσιας πολιτισμικής πολιτικής - υποστηρίζει η Μυρσίνη Ζορμπά. Οι χώροι της πολιτιστικής πολιτικής δεν είναι πλέον όπως παλιά για τους λίγους καλλιεργημένους και τις Κυριακές. Ωστόσο, τα μουσεία, οι ακαδημίες και οι αίθουσες τέχνης δεν παύουν να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποκλειστικής χρήσης: η περιέργεια, η αναζήτηση, η απειθαρχία, η εγγύτητα, ο διάλογος, η δοκιμή και ο πειραματισμός που χαρακτηρίζουν την καθημερινή ζωή δεν βρίσκουν θέση στις αίθουσες αυτές όπου επικρατεί η τάξη. Πώς θα υπερβούμε την παλιά αυστηρή ιεραρχική δομή του πολιτισμού - που απέκλειε, κρατούσε αποστάσεις, δεν συμβάδιζε με το καθημερινό αλλά, αντίθετα, επιζητούσε τον καθωσπρεπισμό και την επισημότητα - προς όφελος της πολιτιστικής ανάπτυξης μιας χώρας και μιας ολόκληρης κοινωνίας, όχι μόνο των ελίτ, των “πολιτισμένων” αλλά και όσων δεν βρίσκονται ψηλά ή στο κέντρο αλλά στο περιθώριο ή είναι έκκεντροι; Πώς επιτυγχάνεται η συμμετοχή των διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού στον πολιτισμό και στην κουλτούρα της καθημερινής ζωής; Τι είναι, με λίγα λόγια, η “πολιτισμική δημοκρατία”; Και γιατί δεν είναι ο πολιτισμός μόνο ιδιωτική υπόθεση; Τέλος, ποιά η πολιτική του πολιτισμού σε μια μετα-αποικιακή, μεταπολεμική και διαιρεμένη κοινωνία όπως η κυπριακή, και σε μια χώρα που έχει ως βασικό σημείο αναφοράς τους πολιτισμούς δύο άλλων κρατών;
Αυτά και πολλά άλλα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τη Μυρσίνη Ζορμπά σε μια εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της, η οποία οργανώνεται από το Point Center for Contemporary Art στη Λευκωσία στις 17 Δεκεμβρίου 2014. Ξεκινούν τη συζήτηση οι Αντρέ Ζιβανάρη, Χρυσταλλένη Λοϊζίδου, Δέσπω Πασιά και Εύη Τσελίκα, ενώ συντονίζει η Κωνσταντίνα Ζάνου. 


-----------------------------------
 

Η Μυρσίνη Ζορμπά είναι από τους ελάχιστους ερευνητές στα ζητήματα της πολιτισμικής πολιτικής, πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999), πρώην ευρωβουλευτίνα του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεργάστηκε με πέντε υπουργούς. Η σχέση Κουλτούρας και Δημοκρατίας απασχολούσε τη Μυρσίνη Ζορμπά απ’ όταν μελετούσε τον Γκράμσι για το μεταπτυχιακό της στην Ιταλία μέχρι τότε που συνεργαζόταν με τους υπουργούς Πολιτισμού, Μικρούτσικο, Βενιζέλο, Μπένο, Παπαζώη, Γερουλάνο ή θήτευε στην Ευρωβουλή, και από τα μεταπολιτευτικά χρόνια που ενέπνεε τις εκδόσεις Οδυσσέας (1973-1992) μέχρι τα τελευταία δέκα νεοφιλελεύθερα χρόνια που δίνει νόημα στην έννοια του “στρατηγικού εθελοντή”, προεδρεύοντας στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. 
http://mzorba.gr/wp/ και http://www.chronosmag.eu/index.php/fls-pls-pl.html

bottom of page